12 029 пациенти от Варненска област са сменили личните си лекари

...
12 029 пациенти от Варненска област са сменили личните си лекари
Коментари Харесай

Над 12 000 пациенти са сменили личния си лекар във Варна в края на 2021 г.

12 029 пациенти от Варненска област са сменили персоналните си лекари през декември 2021 година, сочи информация на РЗОК - Варна. Цифрата съдържа пререгистрации заради персонални желания на пациента, промяна заради преустановяване на практиката на общопрактикуващ доктор (ОПЛ), както и заради смяна на сегашен адрес на пациента.

Освен в интервала 1 – 31 декември ОПЛ може да бъде заменен по персонални желания на пациента и от 1 до 30 юни. Нормативните документи уреждат улеснена процедура за това. За осъществяване на промяната не се изисква подаване на молба в Здравната каса. Достатъчно е здравноосигуреното лице да разпечата от формалния уебсайт на НЗОК регистрационна форма за непрекъснат избор на общопрактикуващ лекар  (адрес: www.nhif.bg, меню " За жителите ", подменю " Регистрационни форми за избор на общопрактикуващ доктор " ), да впише персоналните си данни и с попълнената регистрационна форма и здравноосигурителната си брошура да посети определения нов персонален доктор. Изборът се счита за сбъднат от момента, в който двете страни положат подписи под регистрационната форма.

Нормативните разпореждания разрешават да бъде определен нов персонален доктор когато и да е на годината при промяна на сегашен адрес на пациента, както и при вероятно преустановяване на практиката на общопрактикуващ доктор, без значение от аргументите за това.

НЗОК поддържа настоящ указател с подробна информация за всички договорни сътрудници за годината, включително и общопрактикуващи
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР